Načítám…

Markéta Šejnohová: v lize jsme tužili manželství, teď máme dcerku

Markéta Šejnohová: v lize jsme tužili manželství, teď máme dcerku
23. Březen 2023
Je tu další z řady rozhovorů s hráči VAŠÍ LIGY. Tentokrát jsem si vybrali Markétu, přestože zrovna teď ligu nehraje. Proč o ní tedy píšeme?

Markéta a Michal Šejnohovi alias "MM tým" hráli badmintonové čtyřhry v Brně. Teď si sice dávají rodičovskou pauzu, ale brzy se na kurty chtějí vrátit. Podrobnosti se dočtete v rozhovoru. O ten jsme Markétu poprosili proto, že je dobrovolnicí ve spolku Společně k úsměvu, který jako VAŠE LIGA podporujeme (viz článek o dobročinnosti). Teď už nechme "mluvit" Markétu.

Prosím představíš se nám stručně?

Všechny vás moc zdravím. Moje jméno je Markéta Šejnohová, je mi 33 let a žiji v Brně. Nyní jsem na mateřské dovolené a doma mám roční holčičku Rozálii. Než jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, pracovala jsem ve FN Brno, v Dětské nemocnici jako onkocytogenetik.

Proč jsi ligu začala hrát a co tě na ní baví?

S manželem jsme hledali společnou aktivitu, něco co bychom mohli dělat společně. Bavilo nás hrát badminton a VAŠE LIGA nám přišla super na to, se v tomto sportu zdokonalit, dělat něco společně a zároveň poznat nové lidi, kamarády. Liga nám ukázala i další naši stránku a to naši soutěživost, umění pracovat s emocemi a utužování našeho manželství :-)


Ligu z časových důvodů nyní nehraji já a ani manžel. Veškerý čas se snažíme věnovat naši dcerce. V Brně bohužel nikoho nemáme, kdo by nám pomohl a pohlídal, tak se s manželem v péči doplňujeme. Moc mi pomáhá, díky tomu se mohu věnovat našemu spolku Společně k úsměvu. A když nám nějaká chvilka zbyde, snažíme se ji věnovat sobě, rodině nebo již nepravidelnému sportování. Já miluji plavání, kde se skvěle odreaguji a zrelaxuji. Jakmile to však práce a malá dovolí, rádi se do ligy opět vrátíme.

Vedeš spolek Společně k úsměvu - jak jsi se k tomu dostala a čím se spolek zabývá?

Spolek Společně k úsměvu, z.s. je pacientská organizace, která podporuje onkologicky léčené děti, adolescenty a mladé dospělé a hlavně se věnuje následné péči po léčbě. Já jsem přímo spolek nezaložila, byla jsem u založení jako člen spolku. Spolek založili v roce 2015 - 3 “vyléčení” pacienti Zuzana Wimmerová, Lucie Štrublová a Filip Nováček. Já jsem byla oslovena, zda nechci stát v čele spolku po té, co nás v roce 2017 na recidivu onemocnění opustila Zuzka. Vyléčení dávám do uvozovek, jelikož je to proměnlivý pojem, kdy je člověk vyléčený? Riziko recidivy si sebou nese celý život, případně dostává podpůrnou léčbu či se potýká s následky léčby. Já jsem prodělala onkologické onemocnění, konkrétně Hodgkinův lymfom ve svých 17 letech. Jsem už tedy 16 let po léčbě, naštěstí žádné omezení nemám, ale v hlavě to mám a vím, že musím chodit na pravidelné kontroly, mít dostatek pohybu a žít zdravě. Tato má zkušenost mě právě přivedla do spolku. Řada z nás, se ale často po léčbě potýkají s psychosociálními problémy, poruchou fertility, sluchu, poruchou výživy a dalšími problémy, kterými se náš spolek zabývá.


Spolek jsme se už podruhé rozhodli podpořit, na jaký projekt peníze půjdou?

Moc děkujeme, jste úžasní. Moc si vážíme, že jste si nás vybrali a již podruhé nás podpořili. Peníze využijeme na projekt Moudrý průvodce. Je to jeden z našich důležitých projektů a také projekt, kterým spolek začínal. Myšlenku projektu lze vystihnout dvěma slovy “Vyléčení léčeným”. Kdy pacient, který prošel dětskou onkologií, získal pro svůj život specifickou zkušenost a tuto zkušenost předává dále pacientům, kteří se aktuálně na dětské onkologii léčí. Stává se z něj tzv. mentor, který je k dispozici pro pacienta, sdílí s ním a předává své zkušenosti, pomáhá mu nebo tam s ním prostě jen je. Vnímáme toto sdílení za velmi důležité, mít kolem sebe v této chvíli někoho kdo rozumí a ví čím si člověk prochází a vědět, že se dá dál žít kvalitní život i po léčbě. Během covidové doby se nám tento projekt pozastavil, my bychom ho chtěli opět obnovit, tak aby se stal nedílnou součástí kliniky.

Co bys chtěla vzkázat hráčům ligy?

Žijte každý den naplno, mějte se rádi a sportujte, dokud můžete. Ve zdravém těle zdravý duch. :-)

Děkujeme Markétě za sdílení svého příběhu a držíme palce nejen jí, ale celému spolku. A budeme se na MM tým těšit brzy zase v lize!

Za tým VAŠÍ LIGY


Šárka - roztleskávačka VAŠÍ LIGY

Diskuze ke článku

Prosím přihlas se pokud chceš komentovat. Nemáš účet na VAŠÍ LIZE? Zaregistruj se!