Načítám…

7 maratonů za 7 dní na 7 kontinentech

7 maratonů za 7 dní na 7 kontinentech
7. Listopad 2018
Po čtyřech letech jsme si znovu povídali s Petrem Vabrouškem, profesionálním triatletem a extrémním sportovcem. Jak zvládl 7 maratonů za 7 dní na 7 kontinentech? Jak nejlépe regenerovat? A jaké jsou nové trendy v multisportech?

Ahoj Petře, děkuji, že sis na nás udělal znovu čas. Poprvé jsem s tebou dělal rozhovor před 4 lety, když jsme s tebou a tvojí značkou SLS3 začínali spolupracovat. Jak se za tu dobu změnil Petr Vabroušek?

Doufám, že skoro vůbec. Pořád mě baví věnovat se své rodině i práci. Těším se na každý trénink i závod. Na těch běžeckých mi už syn Filip (19 let, půlmaraton za 1:13) dává nakládačku. Těším se, až mě začne porážet i Věruška. Je jí 7 let, takže musím ještě chvilku u aktivního pohybu vydržet.

Pro výčet Petrových úspěchů mrkni na jeho web. Pokud bys s ním chtěl potrénovat, tak máš šanci na triatlonových kempech, kde je garantem.

Pro některé lidi je životním výkonem uběhnout maraton. Ty jsi ale v loňském roce absolvoval World Marathon Challange. Tedy neuvěřitelný závod, kdy jsi uběhl 7 maratonů za 7 dní a ještě k tomu na 7 kontinentech. Navíc jsi doběhl na skvělém druhém místě. Co ti tato zkušenost dala? A uvidíme tě někdy na tomto závodě znovu?

Byl to fantastický zážitek i test fyzické a psychické odolnosti. O účasti na tomto závodě jsem několik let snil a trvalo rok a půl, než jsem se na startovku dostal. Připravoval jsem se velmi pečlivě a po všech stránkách jsem si to užil. Mike Wardian byl opravdu neporazitelný, ale o druhé místo jsme bojovali 4 v rozmezí minut, takže to byl intenzivní zážitek až do cíle v Sydney. Jedním z největších soupeřů mi byl i Ryan Hall s osobním rekordem na maraton 2:04:58. Velmi by mne lákalo se tam vrátit a pokusit se o vítězství, ale jde o tak finančně a časově náročnou akci, že dám spíše přednost dalším sportovním výzvám, kterých jsem se dosud nezůčastnil.

unnamed.jpg

Na konci listopadu tě čeká Ultraman World Championships na Havaji. Můžeš trošku přiblížit, o co se jedná? Tyto závody u nás nejsou tak známé jako Ironmany, na které ses specializoval dříve. Je to tak, že s věkem postupně vzdálenosti závodů prodlužuješ?

Po úcasti na MS Ultraman na Havaji toužím už asi 15 let. Koná se každý rok v listopadu. Start a cíl je v Koně, stejně jako u říjnového MS Ironman. Jen při tomto závodě se celý ostrov postupně obeplave, objede a oběhne. Distance jsou 10 km plavání a 147 km cyklistiky první den, 276 km kolo druhý den a 85 km běhu třetí den. Projíždí se několika klimatickými pásmy, takže kromě všudypřítomného vichru nás čeká vše od tropického vedra až po tropický liják. Na závod je nutné se kvalifikovat z dalších Ultramanů a mě se to podařilo vítězstvím na únorovém Ultramanu Florida. S rostoucím věkem mě samozřejmě lákají další a delší výzvy, protože vytrvalost a síla se ztrácí pomaleji než rychlost.

Doporučuji sledovat Petra na Facebooku nebo Instagramu, kde dává nahlédnout do zákulisí závodů a teď aktuálně přípravy na Ultramana na Havaji.

Jsi pověstným tím, že máš rád nové výzvy a nové závody. Letos jsi spolu s Tomášem Svobodou vyzkoušel Swimrun. A hned se vám v něm hodně dařilo. Kvalifikovali jste se na mistrovství světa ve Švédsku a ani tam jste se neztratili. Co je to za závod? A myslíš, že mají podobné akce budoucnost ve světě i u nás?

Swimrun je jednoznačně celosvětově nejrychleji rostoucí multisportovní odvětví. Před 15 lety bylo na světě jen pár závodů. Letos už to bylo více než 500 a příští rok se očekává přes 1000 swimrun závodů. MS se koná (podobně jako u Ironmana) v rodišti tohoto sportu ve Švédsku na tratích 75 km (10 km plavání + 65 km běhu). Na MS je potřeba se kvalifikovat ze závodů Otillo světové série. Jako zástupce Blueseventy pro ČR a Slovensko jsem k nám začal letos dovážet i speciální swimrun neopreny a tak když mě Tomáš Svoboda oslovil s tím, že by to se mnou chtěl zkusit, rychle jsme si plácli (pozn. závodí se ve dvojicích a střídají se plavecké a běžecké úseky. V závodě nejsou žádné zastávky na převlékání, takže celý závod dvojice absolvuje s vybavením, se kterým se postaví na start)..

Po 2. místě z velkého závodu ve Francii na 42 km nám nečekaně přišlo pozvání na MS ve Švédsku. Jako test jsme ještě vítězně absolvovali jiný švédský závod na 37 km a na začátku září stanuli na startu MS. Prvních 6 hodin závodu jsme se pohybovali v první desítce průběžného pořadí, ale pak jsme se trošku propadli, protože nám úplně nevyšel plán doplňování energie a tekutin. To, co nám prošlo na kratších závodech, bylo tady už málo. Chyběly zkušenosti a snad se sem znovu dostaneme a tu první desítku vybojujeme. Swimruny závodí dvojice a nalezení adekvátního parťáka je obvykle největší problém pro nováčky v tomto sportu. Není ideální, když je jeden v některé disciplíně výrazně pomalejší, než ten druhý. Proto aktuálně chystám se synem Filipem celosvětovou aplikaci a web WWW.SWIMRUNNY.CO, kde bude snadné si během několika vteřin vhodného parťáka pro jakýkoli závod na světě najít...

unnamed (3).jpg

Zvládáš velkou porci extrémně náročných závodů. Jaký je tvůj recept na regeneraci? A máš nějaké doporučení v regeneraci pro nás amatérské sportovce? Co dělat? Čemu se raději vyhnout?

Regenerace je stejně důležitá jako trénink a nesmí se dlouhodobě podcenit. Důležitý je hlavně pravidelný spánek a dlouhobě zdravá a vyvážená strava. To jsou mé hlavní priority. V poslední době jsem si velmi oblíbil téměř každodenní válení na Triggerpoint válci spojené se strečinkem. Aktuálně testuji i jeho vibrující verzi a první dojmy jsou skvělé. Dá se to v rámci časových a finančních možností doplnit spoustou dalších věcí: masáže, sauna, pára, Normatec Recovery nohavice,… Tam už to není tak pravidelné, ale občas to vyjde.

Už minule jsme se spolu bavili o prevenci zranění. Máš teď také nějaké nové poznatky? A jaké jsou případně tvoje tipy pro ostatní?

S přibývajícím věkem vnimám, že toto riziko roste i u mne. Po skokovém navýšení běžeckého objemu v přípravě na Ultramana jsem si natrhl šlachu v bérci a musel jsem běh na tři týdny vynechat. Naštěstí jsem mohl bez omezení plavat i jezdit na kole, takže fyzička se neztratila. Obecně to chce přidávat zátěž jen zvolna (max o 5% týdně co se týká intenzity i objemu), aby mělo tělo čas se adaptovat. A když už se nějaké zranění přihodí, buďte trpěliví a počkejte, až se vše zahojí….

Jsi v ČR zástupcem firmy SLS3, která vyrábí kompresní ponožky. Tyto ponožky nám také již čtvrtým rokem věnuješ do ročního slosování. V čem obecně jsou „kompresky“ prospěšné? A využijí je sportovci, kteří zrovna nedělají triatlon? A v čem vidíš výhodu SLS3 oproti konkurenci?

Pomáhají eliminovat otřesy při běhu, skocích. Zlepšují návratnost žilní krve do srdce. Jsou velmi příjemné na nošení. Triatlon je jen jeden z mnoha sportů, kde kompresky najdou uplatnění. Zcela ideální jsou třeba pro všechny kolektivní sporty nebo raketové sporty - kdekoli se hodně běhá a skáče… Proti konkurenčním značkám vynikají hlavně životností. Plnou funkčnost si zachovají i po několika letech pravidelného používání! (pozn. více informací najdeš na webu).

Co plánuješ na ročník 2019? Opět nějaké nové výzvy? Nové závody?

Začínám hned v lednu dvěma krásnými závody. 6. 1. nový Sahara triathlon v Alžírsku. Jede se v krásné pouštní oáze na jihu na tratích dlouhého triatlonu a olympiijského triatlonu. Koncem ledna potom tradiční Israman u Rudého moře v Eilatu. V únoru se budeme věnovat hlavně odpočinku a lyžování a dál se uvidí. Výzev je spousta, ale nic konkrétního zatím domluveno nemám...

unnamed (2).jpg

Díky za tvůj čas a přejeme, ať se daří na Havaji i v další sezóně.

Díky moc!


vl-petr.jpg

Petr Lundák, správce ligy v menších městech a vrchní běhna

Diskuze ke článku

Prosím přihlas se pokud chceš komentovat. Nemáš účet na VAŠÍ LIZE? Zaregistruj se!